Vildmarkslåda, gratäng (Paleo)

Vildmarkslåda, gratäng (Paleo)

Snart är det svampsäsong och vi har fortfarande massor med torkade trattkantareller kvar från förra året.
Inspirerad av “Under vårt taks” frukostgratäng gjorde vi denna Vildmarkslåda gjord på älgfärs och smaksatt med goda trattkantareller. Väldigt lättlagad och går fort att röra ihop! Det blev en mycket bra allt-i-ett låda och perfekt som matlåda att frysa in och sen ha till jobbet!

Vill ni kika på originalreceptet med spenat, champinjoner och bacon hittar ni det här.
Under vårt tak har massor med fantastiska recept att prova och inspireras av! Min variant på deras blåbärsmuffins kommer snart. För vardagsmat i all ära, men vi behöver ju fika också! 🙂

Kort Kul fakta:
-Kantareller innehåller mycket kostfibrer, alltså mat till våra goda bakterier i tjocktarmen.
-Kantareller innehåller bra med både Vitamin D och B3 men också
-Mineraler som Kalium, zink och fosfor.

Resa med AIP

Jag ska faktiskt ta med mig ett par lådor till helgens trip till Köpenhamn, perfekt när allt man behöver finns i en rätt. Sen kan man ju toppa med lite färsk sallad etc.
Vi ska på bröllopsfest och bröllopsparet har förvarnat mig att menyn nog inte kommer passa så bra enligt Paleo/aip. Och jag är inte redo att “fuska” än. Jag gillar att må bra och då är det inte så svårt att välja. Så det har blivit lite matprepp och vi bär med oss en hel del mat. Som vanligt. 🙂 Men det gör inget och det känns skönt att de vet om, och tycker det är ok, att jag joxxar lite.

Blötlagda torkade trattkantareller från förra året:

Tips!
Servera med en sallad och rårörda lingon med honung.

Vildmarksgratäng allt-i-ett

Om du har torkade trattkantareller så blötlägg dem några timmar eller över natten i en skål vatten. 
Portioner: 6 portioner

Ingredienser

  • 250 g Älgfärs eller nöt/blandfärs
  • 1 st Gul lök
  • 1,5 dl Blötlagda Trattkantareller eller färska
  • 250 g Morot
  • Himalayasalt
  • Svartpeppar
  • 70 g Grönkål
  • 8 st Ägg
  • Ghee eller olja till stekpannan och ugnsformen

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
    Stek löken lite mjuk och häll sedan i kantarellerna och köttfärsen. 
    Bryn tills köttfärsen är färdig. Salta och peppra. 
  • Riv morötterna och blanda i köttfärsen. Stek några minuter. 
  • Om du får plats i pannan kan du vända i grönkålen och steka dem lite mjuka. 
    Annars kan du ha kvar lite köttfärs i pannan och steka tillsammans med kålen tills den mjuknat. 
  • Blanda allt och häll i en smord ugnsfast form, ca 20x30 cm.
  • Vispa äggen med elvisp så de blir lite fluffiga. 
    Häll över köttfärsblandningen. 
    Grädda i ugnen ca 20-25 minuter tills äggen "stannat".


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg