fbpx

Paleobröd helt enkelt (Paleo/LCHF/Gluten och mjölkfritt)

Paleobröd helt enkelt (Paleo/LCHF/Gluten och mjölkfritt)

Det är inte så ofta som jag blir sugen på en mjuk macka längre. Det var så många år sedan jag åt mjukt bröd att jag sällan kommer på att det vore gott.
Det var en av de saker som jag märkte att jag mådde dåligt av först. Vetemjölet är var nog första problemet, inte glutenet i sig.
För flera år sedan gav min mamma mig det här receptet, och vi har gjort det då och då sen dess. Plötsligt kom jag ihåg det och letade upp det i receptpärmarna. Det är dessutom perfekt för Niclas som äter åt LCHF-hållet, och drar ner på kolhydraterna, men ändå gärna vill ha en macka då och då.

Häromdagen vaknade jag och var sjukt sugen på en äggmacka så det var bara att börja baka. Värt att nämna är att det inte är nån krånglig procedur, utan faktiskt går fint att göra på morgonen om man bara kan vänta en timme på frukosten.
Jag ser nu att receptet finns lite överallt på nätet och används både som fralla, baguette, hamburgerbröd och korvbröd. Jag vet faktiskt inte vem som “gjort” receptet från början.
Jag har bara bytt vitvinsvinäger (som står i originalreceptet) mot äppelcidervinäger.

Ha en fin dag!

Luftigt paleobröd helt enkelt. (Paleo/LCHF)
Förberedelser
10 minuter
Tillagningstid
40 minuter
Total tid
50 minuter
 

Dela degen i 10 bitar för frallor.
Dela degen i 6 delar för hamburgerbröd. (Platta till) Toppa med sesamfrön.
Dela degen till 10 delar och rulla till 12cm långa "korvar" för korvbröd.

Maträtt: Bröd
Kök: Glutenfritt, LCHF, Mjölkfritt, Paleo
Ingredienser
  • 3 dl Mandelmjöl
  • 5 msk Fiberhusk
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Himalayasalt
  • 2 tsk Äppelcidervinäger
  • 3 dl Kokhett vatten
  • 3 st Äggvitor
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
    Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

  2. Häll ner det heta vattnet, vinägern och äggvitorna i bunken och vispa med elvisp i ca 30 sekunder, inte längre. 

  3. Degen blir kladdig och lite "limmig".

  4. Stjälp upp degen på bänken och dela i 10 delar. Knåda ihop varje del för sig och platta till lite på en bakpappersklädd plåt.
    Lägg inte för tätt, brödet dubblar i storlek i ugnen.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. De är färdiga när de låter ihåliga när man knackar på undersidan. 
    OBS! Rör bröden så lite som möjligt, de faller lätt ihop då. 

  6. Låt bröden svalna en stund på plåten och "sätta sig" innan du flyttar över dem på ett galler för att svalna helt innan de stoppas i burk eller påse. 

    Tips! De är väldigt goda att rosta.

 



2 thoughts on “Paleobröd helt enkelt (Paleo/LCHF/Gluten och mjölkfritt)”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *