Paleobröd helt enkelt (Paleo/LCHF/Gluten och mjölkfritt)

Paleobröd helt enkelt (Paleo/LCHF/Gluten och mjölkfritt)

Det är inte så ofta som jag blir sugen på en mjuk macka längre. Det var så många år sedan jag åt mjukt bröd att jag sällan kommer på att det vore gott.
Det var en av de saker som jag märkte att jag mådde dåligt av först. Vetemjölet är var nog första problemet, inte glutenet i sig.
För flera år sedan gav min mamma mig det här receptet, och vi har gjort det då och då sen dess. Plötsligt kom jag ihåg det och letade upp det i receptpärmarna. Det är dessutom perfekt för Niclas som äter åt LCHF-hållet, och drar ner på kolhydraterna, men ändå gärna vill ha en macka då och då.

Häromdagen vaknade jag och var sjukt sugen på en äggmacka så det var bara att börja baka. Värt att nämna är att det inte är nån krånglig procedur, utan faktiskt går fint att göra på morgonen om man bara kan vänta en timme på frukosten.
Jag ser nu att receptet finns lite överallt på nätet och används både som fralla, baguette, hamburgerbröd och korvbröd. Jag vet faktiskt inte vem som “gjort” receptet från början.
Jag har bara bytt vitvinsvinäger (som står i originalreceptet) mot äppelcidervinäger.

Ha en fin dag!

Luftigt paleobröd helt enkelt. (Paleo/LCHF)

Dela degen i 10 bitar för frallor.
Dela degen i 6 delar för hamburgerbröd. (Platta till) Toppa med sesamfrön.
Dela degen till 10 delar och rulla till 12cm långa "korvar" för korvbröd.

Förberedelser10 minuter
Tillagningstid40 minuter
Total tid50 minuter
Måltid: Bröd
Kök: Glutenfritt, LCHF, Mjölkfritt, Paleo

Ingredienser

  • 3 dl Mandelmjöl
  • 5 msk Fiberhusk
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Himalayasalt
  • 2 tsk Äppelcidervinäger
  • 3 dl Kokhett vatten
  • 3 st Äggvitor

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader. 
    Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Häll ner det heta vattnet, vinägern och äggvitorna i bunken och vispa med elvisp i ca 30 sekunder, inte längre. 

  • Degen blir kladdig och lite "limmig".
  • Stjälp upp degen på bänken och dela i 10 delar. Knåda ihop varje del för sig och platta till lite på en bakpappersklädd plåt.
    Lägg inte för tätt, brödet dubblar i storlek i ugnen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. De är färdiga när de låter ihåliga när man knackar på undersidan. 
    OBS! Rör bröden så lite som möjligt, de faller lätt ihop då. 
  • Låt bröden svalna en stund på plåten och "sätta sig" innan du flyttar över dem på ett galler för att svalna helt innan de stoppas i burk eller påse. 

    Tips! De är väldigt goda att rosta.

 



23 thoughts on “Paleobröd helt enkelt (Paleo/LCHF/Gluten och mjölkfritt)”

  • Toppenrecept! Jag hade lite för lite mandelmjöl hemma så ersatte det som fattades (knapp dl) med grön bananmjöl vilket gick utmärkt. Blev bara godare efter ett par dagar.

    • Hej Erika,
      Roligt att höra, tack för att du delar med dig av en bra justering av receptet!
      Hälsningar
      Mia

  • Hej,
    Denna recept verkar vara supergod och hälsosam 😍
    En fråga, hur kan jag räkna dem till kcal? Jag räknar in mina kalorier och delarna kolhydrater, protein samt fett och behöver balansera min intag också ..

  • Hej. Jag letar efter ett bröd till min svägerska som är allergisk mot vete och ägg. Tror du att det skulle funka att byta ut äggvitorna mot kikärtsspad?

    Mvh Karin

    • Hej Karin,
      Åh, jag vet inte faktiskt jag har inte bakat med kikärtsspad tyvärr. Man kan ju använda gelatinägg och chiaägg som ersättning, men jag tror inte det funkar i det här receptet då det är så många ägg som ska bytas ut.
      Hälsningar
      Mia

  • 5 stars
    Otroligt fluffigt och gott! Testade första gången idag med detta recept och blev helt såld. Tack så mycket för recepter, detta kommer jag göra om många ggr. ❤️😊

    • Hej,
      Du kommer inte få samma fluffighet i brödet med äggulor så jag tror inte att det funkar. Äggvitan är i princip bara protein och helt enligt paleo.
      Äggulorna du får över kan du frysa in och använda till annat senare om du vill!
      Hälsningar
      Mia

  • Går det att byta ut bakpulvret mot något? Samt går det att använda kokosmjöl också?

    • Hej,
      Du kan byta bakpulver mot bikarbonat och citronsaft (syran behövs för reaktionen). Jag tror inte det går att byta kokosmjöl mot mandelmjöl rakt av. Kokosmjöl binder för mycket vätska.
      Jag har inte provat med något annat än mandelmjöl, men man kan alltid prova sig fram!
      /Mia

  • Hej
    Jag gjorde ert bröd…..men det blev en rinnig soppa…….Ska det verkligen vara 3 dl vatten?

    • Hej!
      Ja det ska vara 3 dl vatten. Det låter som om du kanske glömt fiberhusken? Det är den som suger upp vätskan.
      /Mia

  • 1 star
    Hjälp! Jag har testat att göra dem 2ggr nu och jag tycker jag varit noga. Men resultatet är bröd som puffat upp sig ordentligt i ugnen och ser fantastiska ut, men när jag skär i dem är det bara en rätt trist botten på knappt 1 cm med en stor luftficka över och ett tunt skal. Vad kan det vara som gör att det blir fel?! är det någon annan som fått samma sorgliga resultat? 🙁

    • Hej,
      Åh vad tråkigt att höra! Kan du ha vispat smeten för länge, det är det jag kan komma på…? Jag vill minnas att detta hänt mig en gång, men jag vet inte vad jag gjorde annorlunda då.
      Annars blir de ju väldigt luftiga, men inte “tomma” som jag tolkar din beskrivning…
      Använde du luftvärme eller “vanlig” värme?
      /Mia

      • 4 stars
        Samma sak hände mig. Ingen tråkig botten men bara en luftbubbla över. De var goda ändå och ska helt klart prova att göra dem igen.

    • Hej! Å vad roligt att höra!
      Ja, de går jättebra att frysa, dela dem och frys in halvor så tinar de fort.
      /mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg