fbpx

Paleobröd helt enkelt (Paleo/LCHF/Gluten och mjölkfritt)

Paleobröd helt enkelt (Paleo/LCHF/Gluten och mjölkfritt)

Det är inte så ofta som jag blir sugen på en mjuk macka längre. Det var så många år sedan jag åt mjukt bröd att jag sällan kommer på att det vore gott.
Det var en av de saker som jag märkte att jag mådde dåligt av först. Vetemjölet är var nog första problemet, inte glutenet i sig.
För flera år sedan gav min mamma mig det här receptet, och vi har gjort det då och då sen dess. Plötsligt kom jag ihåg det och letade upp det i receptpärmarna. Det är dessutom perfekt för Niclas som äter åt LCHF-hållet, och drar ner på kolhydraterna, men ändå gärna vill ha en macka då och då.

Häromdagen vaknade jag och var sjukt sugen på en äggmacka så det var bara att börja baka. Värt att nämna är att det inte är nån krånglig procedur, utan faktiskt går fint att göra på morgonen om man bara kan vänta en timme på frukosten.
Jag ser nu att receptet finns lite överallt på nätet och används både som fralla, baguette, hamburgerbröd och korvbröd. Jag vet faktiskt inte vem som “gjort” receptet från början.
Jag har bara bytt vitvinsvinäger (som står i originalreceptet) mot äppelcidervinäger.

Ha en fin dag!

Luftigt paleobröd helt enkelt. (Paleo/LCHF)
Förberedelser
10 minuter
Tillagningstid
40 minuter
Total tid
50 minuter
 

Dela degen i 10 bitar för frallor.
Dela degen i 6 delar för hamburgerbröd. (Platta till) Toppa med sesamfrön.
Dela degen till 10 delar och rulla till 12cm långa "korvar" för korvbröd.

Maträtt: Bröd
Kök: Glutenfritt, LCHF, Mjölkfritt, Paleo
Ingredienser
  • 3 dl Mandelmjöl
  • 5 msk Fiberhusk
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Himalayasalt
  • 2 tsk Äppelcidervinäger
  • 3 dl Kokhett vatten
  • 3 st Äggvitor
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
    Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

  2. Häll ner det heta vattnet, vinägern och äggvitorna i bunken och vispa med elvisp i ca 30 sekunder, inte längre. 

  3. Degen blir kladdig och lite "limmig".

  4. Stjälp upp degen på bänken och dela i 10 delar. Knåda ihop varje del för sig och platta till lite på en bakpappersklädd plåt.
    Lägg inte för tätt, brödet dubblar i storlek i ugnen.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. De är färdiga när de låter ihåliga när man knackar på undersidan. 
    OBS! Rör bröden så lite som möjligt, de faller lätt ihop då. 

  6. Låt bröden svalna en stund på plåten och "sätta sig" innan du flyttar över dem på ett galler för att svalna helt innan de stoppas i burk eller påse. 

    Tips! De är väldigt goda att rosta.

 



9 thoughts on “Paleobröd helt enkelt (Paleo/LCHF/Gluten och mjölkfritt)”

    • Hej,
      Du kan byta bakpulver mot bikarbonat och citronsaft (syran behövs för reaktionen). Jag tror inte det går att byta kokosmjöl mot mandelmjöl rakt av. Kokosmjöl binder för mycket vätska.
      Jag har inte provat med något annat än mandelmjöl, men man kan alltid prova sig fram!
      /Mia

  • Hej
    Jag gjorde ert bröd…..men det blev en rinnig soppa…….Ska det verkligen vara 3 dl vatten?

    • Hej!
      Ja det ska vara 3 dl vatten. Det låter som om du kanske glömt fiberhusken? Det är den som suger upp vätskan.
      /Mia

  • 1 star
    Hjälp! Jag har testat att göra dem 2ggr nu och jag tycker jag varit noga. Men resultatet är bröd som puffat upp sig ordentligt i ugnen och ser fantastiska ut, men när jag skär i dem är det bara en rätt trist botten på knappt 1 cm med en stor luftficka över och ett tunt skal. Vad kan det vara som gör att det blir fel?! är det någon annan som fått samma sorgliga resultat? 🙁

    • Hej,
      Åh vad tråkigt att höra! Kan du ha vispat smeten för länge, det är det jag kan komma på…? Jag vill minnas att detta hänt mig en gång, men jag vet inte vad jag gjorde annorlunda då.
      Annars blir de ju väldigt luftiga, men inte “tomma” som jag tolkar din beskrivning…
      Använde du luftvärme eller “vanlig” värme?
      /Mia

    • Hej! Å vad roligt att höra!
      Ja, de går jättebra att frysa, dela dem och frys in halvor så tinar de fort.
      /mia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg





Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial