Sprödrostade cashewnötter med honung och kardemumma

Sprödrostade cashewnötter med honung och kardemumma

Det finns en helt galet god cashewnöt och mandel blandning från Estrella som jag hade otroligt svårt att låta blir förr i tiden. De var liksom inbakade av ett knaprigt täcke smaksatt med honung och salt och det var liksom det där “crunchet” runt om som gjorde hela grejen. Jag dreglar nästan lite när jag tänker på dem…
Men! Nu när jag återintroducerat cashewnötter så har vi provat lite olika varianter av rostningar av både mandel och cashew, men idag så fick vi till proportionerna och ett lagom lager crunch runt om… Det är kletigt att göra. Men så värt kladdet.
Det smakar ju inte riktigt som de där nötterna från Estrella, men det gör inget. Vi kan gå galna i dessa istället!

Den här gången blev det bara cashewnötter, men prova att blanda med mandel också, det blir supergott!
(Men glöm inte blötlägga mandlarna,  du kan låta de stå i vatten i 6-8 timmar eller ännu hellre 24 timmar.)

Dessa godingar fick följa med till Cypern och bli mysigt kvällssnacks på balkongen!

Blötlägga nötter och fröer

Att grodda, blötlägga, fröer och nötter har många fördelar. De innehåller nämligen antinutrienter (ämnen som försvårar upptag av näringsämnen) så som fytinsyra som hindrar oss att ta upp olika mineraler och protein i vår mag-/tarmkanal. När man istället blötlägger dem öppnar de upp sig, antinutrienter och fytinsyran bryts ner och man kommer åt näringen i dem och de blir mer lättsmälta.
Enkelt uttryckt blir helt enkelt näringsupptaget bättre när man blötlagt nötter och frön. Olika nötter och frön kräver olika lång tid.

Tips!
Hacka dem och strö över yoghurten eller smoothien som en snabb granola.

Sprödrostade cashewnötter med honung och kardemumma
Förberedelser
15 minuter
Tillagningstid
5 minuter
Total tid
20 minuter
 
Ingredienser
  • 200 g Cashewnötter och/eller mandel
  • 3 msk Honung
  • 3 nypor Himalayasalt
  • 3 msk Jordmandelmjöl
  • 1 krm Ceylonkanel
  • 1,5 krm Kardemumma
Instruktioner
  1. Blötlägg cashewnötterna i 2 timmar. Låt torka på en handduk. 
    (Kan göras dagen innan om man vill. Låt de ligga och torka på en handduk bara)

  2. Sätt ugnen på 200 grader.
    Blanda honung, salt, mjöl, kanel och kardemumma i en skål. 
    Om honungen är fast smält den lite först så den blir lite rinnande.

  3. Blanda i nötterna och rör om noga. Se till att alla nötter täcks.

  4. Bred ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Det är här det blir kladdigt!
    Peta ut nötterna så de ligger en och en, annars fastnar de ihop när man rostar dem.

  5. Rosta i ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna på plåten.

    Förvaras i lufttät burk.



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *