Raw balls, Energibollar AIP/Paleo

Raw balls, Energibollar AIP/Paleo

I morse lämnade jag nya blodprover på sjukhuset. Det var 3 månader sen sist och då visade att värden att jag var “frisk”. Det var lite konstigt att gå dit och lämna prov igen, jag glömmer ju nästan bort ibland hur det var. Hur ont jag hade och hur dåligt jag mådde tidvis. Men det innebär också att det bara är 3 månader kvar innan jag provar att fasa ut resten av medicinen. Och det är bara en positiv känsla det vill jag lova! Sen är det “bara” att fortsätta sköta maten och hålla tummarna att det håller. Chrons är en lurig sjukdom, men jag tror jag är lurigare. Nåväl. Nog om det.

Resesnacks

Stöket i köket fortsätter då jag försöker förbereda en del att ta med mig till Cypern på måndag. Jag tror inte maten kommer att vara ett problem. Däremot maten som finns tillgänglig vid poolen och havet kommer nog att vara värre. Det brukar mest finnas pommes frites, toast etc. Inget alternativ för mig direkt. Men jag siktar in mig på frukt och snacks som jag tar med mig. Sötpotatischip, grönkålschips och rostade nötter är planen att göra i ordning idag. 2 plåtar knäckebröd står redan i ugnen. Det kommer att rädda frukosten och mellanmål det med.
Men jag hade lite mer mandelhack över från mandelmjölken så jag slängde ihop lite energibollar också. Oklart om de kommer att finnas kvar när vi åker…

Energibollar

Energibollar kan man variera i oändlighet, och bara för att receptet nedan inte är aip är det inga problem att göra dem det. Bara att justera ingredienserna men om man håller sig till ungefärlig mängd av de olika delarna så blir konsistensen bra!
Beroende på vad man stoppar i dem så kan de bli riktigt fina anitiinflammatoriska små bollar!
I receptet nedan, och varianterna, gäller det att du själv har koll på vad som är aip eller inte själv.
Jag lägger ett till recept under som bara är aip, med det är inte dessa på bilden.

Idag rullade jag samma innehåll i olika smaker; Ceylon kanel, frystorkade hallon och lakrits (för att charma maken lite)

Skriv ut receptet
5 från 1 röst

Energibollar / Raw balls

Om man håller sig till ungefär dessa mängderna kan man variera innehåll hur man vill men få bra konsistens!
125 g Nötter/Mandel/Kokos
200g Torkad frukt
Ca 1 tsk Pulver smaksättare (tex ingefära, maca, gurkmeja, kanel etc)
1 msk Vätska (tex nötsmör, kokosolja, honung)
Någon msk att rulla i (tex carob, kokos, kanel, frön, nötter etc)
Total tid20 minuter
Portioner: 14 st

Ingredienser

 • 125 g Hackad mandel tex från mandelmjölk rester
 • 100 g Färska dadlar
 • 100 g Torkade tranbär
 • 1 msk Mandelsmör
 • 1/4 tsk Malen ingefära
 • Ceylonkanel/Lakrits eller torkade hallon att rulla i

Instruktioner

 • Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa ihop till en grynig massa.
 • Rulla bollar, ca 14 st. 
  Rulla bollarna i valfri smaksättning. 
 • Förvaras i lufttät burk i kylen.

AIP-godkända varianter, ett förslag på recept med några varianter:

Skriv ut receptet
5 från 1 röst

AIP energibollar

Portioner: 14 st

Ingredienser

 • 125 g Riven kokos
 • 250 g Torkad frukt dadlar/aprikoser/russin etc
 • 0,5 tsk ingefära (mängd efter smak) ceylonkanel, vaniljpulver (med måtta)
 • 1 msk Kokosolja honung, tinade lingon eller blåbär etc.
 • Corobpulver att rulla i riven kokos


2 kommentarer på ”Raw balls, Energibollar AIP/Paleo”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg