8e Återintroduktionen: Cashewnötter

8e Återintroduktionen: Cashewnötter

Varje gång jag återintroducerar något blir jag så galet glad och tänker att nu jäklar ska här bombas på med nya grejer! Men det är också ett litet moment av oro.
Ska det verkligen gå bra det här? Om jag reagerar, hur dålig blir jag då? Jag kom av mig lite när jag råkade få i mig chili i en olivolja på en restaurang och blev väldigt dålig efter bara någon timme. Helt slut sen.
Så med det i färskt minne så har jag inte provat något helt nytt på några veckor. Det är hela tiden en avvägning om vad som är värt risken, och i den kalkylen saknar man en massa variabler som skulle vara bra att ha. Hur dålig kan jag bli? Vilken typ av reaktion? Hur länge sitter det i? Kan det framkalla ett skov? Frågor helt omöjligt att få svar på, idag i alla fall, kanske lär man sig med tiden? Så det är bara att bestämma sig för att hoppa utan fallskärm. Skräckblandad förtjusning! Kan låta lite överdrivet dramatiskt, men om man hård drar det så är det lite så. Sen får man övergå till ett positivt tänk och tro på att det funkar. Annars får jag ju äta enligt aip resten av livet.
Då är det plötsligt värt att ta risken. Eller chansen. Hur man nu vill se det.
Det beror väl lite på dagsformen. Nåväl.

Mandelmjöl FODMAP

Till midsommar gjorde jag en riktigt god tårta gjord på mandelmjöl. Det blev en typ av halv-återintroduktion. Mandel har jag ju lagt till i kosten och det har gått bra, men jag har låtit bli mandelmjöl eftersom den är fodmap och jag reagerade förr (innan aip) på mandelmjölet.
Men eftersom jag verkar läka fint och mina värden numer är bra så vågade jag mig på det igen och det gick bra! 3 rejäla bitar tårta tryckte jag i mig på midsommarafton och mådde som en prinsessa!

Nästa utmaning

Om några veckor åker hela familjen på semester till Cypern. Det lär ju bli en matutmaning, precis som det var i Italien i februari. Den här gången ska jag försöka undvika matförgiftning… Nu kan jag dock äta fler livsmedel och har mer kunskap så det borde ju gå fint! Jag ska börja göra en lista på lite smarta saker att ta med mig. Men hittills har jag konstaterat att cashewnötter och avokado skulle vara bra att ha introducerat innan vi åker. Cashewnötter och mandlar kan man hitta överallt och ha som ett bra snacks både vid poolen och till den obligatoriska kvälls-yatzyn på balkongen. Avokado är en finfin källa till bra fetter och mättande om det blir mycket salladsätning.

Avokado blir också en typ av halv-återintroduktion, den är helt ok enligt aip men inte enligt fodmap. Jag provade i januari och gjorde en avokado-yoghurt. Så galet god och krämig. Och jag blev så galet dålig. Så det var bara att låta bli. Men nu är det nog dags för en andra chans! (ååå tänk bara i guacamole, yoghurt, sallad etc)
Så det är planen de närmsta veckorna! Hinner jag med nåt mer är det bonus.

I förrgår testade jag nötterna, satte i mig en rejäl näve och njöööööt av varje liten rackare. Cashew är min absoluta nötfavorit och är absolut godast honungsrostad….
Nu är det bara att vänta och se hur det går…

Ha en fin dag i solen!

Återintroduktionsstatusen:

-Ghee
-Mandel
-Ägg gula+vita
-Svartpeppar/Vitpeppar
-Kardemumma
-Chiafrön (verkar funka i små doser och ekologiska frön. Håller dem lite på avstånd)
-Pfylliumfrö/Fiberhusk
(Madelmjöl, fodmap men gick bra!)

Fortsatt plan att återinföra:

(-Avocado)
-Fler Nötter, kanske valnötter? För att göra mer müsli/granola varianter
-Senapsfrö, för att göra majonnäs
-Solros, sesam, lin och pumpafrön så kan jag baka Stenåldersbröd. (Och med sesamfrö kommer Tahini och goda raw-bollar)
-Ris
-KakaoLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *