Rabarberchutney (AIP/Paleo)

Rabarberchutney (AIP/Paleo)

Rabarberchutney

Äntligen tid för primörer från trädgården! Först ut var rabarbern, som vi fått skörda flera gånger nu… Den verkar fått storhetsvansinne och vill ta över jordgubbslandet fast den egentligen bara blivit tilldelad ett hörn.
Så vad gör man med massor av rabarber förutom paj och jordgubbs/rabarberglass?
Jag saknar sås så först ut blir i alla fall Rabarberchutney.
Riktigt fräscht till grillat nu på sommaren, och en bra lösning att ersätta såsen som kan vara lite lurig att få till när man äter aip.
Rabarber är inte någon näringsspäckad växt, men den är rik på c-vitamin! Den innehåller också oxalsyra som är giftigt i stora mängder. (Framförallt bladen så knapra inte på dem!) 🙂

Handen på hjärtat så har jag faktiskt ätit den här rabarberchutneyn till både nöt, fläsk, kyckling, sallad och fisk. Fisk var väl ingen höjdare, men den passar fint att ha lite som en tjock dressing på salladen! Och till de övriga köttsorterna har den passat utmärkt!
(På midsommar hade jag den faktiskt som knäckebrödspålägg, jag hade glömt ta med mig ghee och det funkade utmärkt!)

Andra såser och röror hittar du i receptmenyn, eller klicka direkt här.

Rabarberchutney

Förberedelser10 minuter
Tillagningstid25 minuter
Total tid35 minuter

Ingredienser

  • 500 g Rabarber
  • 1 st Gul lök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 2 msk Äppelcidervinäger
  • 1 tsk Salt
  • 1 msk Färskriven ingefära
  • 1,25 dl Honung

Instruktioner

  • Tvätta och skala rabarbern om det behövs. Rosa skal ger mer rosa chutney!
  • Finhacka löken och vitlöken.
  • Lägg alla ingredienser, utom honungen, i en kastrull och koka upp under omrörning.
  • Koka på svag värme i ca 20 minuter tills chutneyn tjocknat lite. 
  • När chutneyn kokat klart låt den svalna till 40°C och blanda sen i honungen.
    (Över 40°C förstörs nyttigheterna i honung.)
  • Häll upp på glasburkar, låt svalna innan locket sätts på.  Chutneyn tjocknar lite till är den svalnat.


2 kommentarer på ”Rabarberchutney (AIP/Paleo)”

    • Hej,
      Jag vill minnas att den håller över en vecka eller 2 i kylen. Häll upp på mindre burkar och öppna inte locket förens det är dags så ökar hållbarheten ytterligare!
      /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg