Årets Midsommartårta

Årets Midsommartårta

Jag är aldrig speciellt förberedd på midsommar. Alltså förberedd på att högtiden kommer. Plötsligt är den bara där och man ska handla, planera och fixa och dona. I år var vi bjudna hem till vänner, totalt 3 familjer som firade tillsammans med klassisk mat och allt vad det innebär. Ett helt fantastiskt midsommarbord dukades upp!
Några dagar innan tänkte jag lite slött på vad jag skulle kunna äta och ev ta med mig och insåg att midsommarmaten inte alls var viktig för mig i år. Jag älskar sill och västerbottenpaj, men det var liksom inget som jag kände att var någon katastrof om jag inte hittade ett alternativ till.
Midsommartårta däremot.
Jag fick ett plötsligt extremt begär på jordgubbstårta. Ingen jordgubbstårta, ingen midsommar.

Cassava och mandelmjöl räddar dagen

Jag googlade lite på olika tårtbottnat och hade egentligen tänkt göra en från Nillas kitchen. Varför hålla på och joxa själv med något som kanske inte blir bra? Men tiden rann liksom iväg och plötsligt var det dagen innan och jag hade minsann inte gjort nån tårtbotten. Och fick dessutom för mig att den kanske inte skulle innehålla mandelmjöl. Så jag googlade lite till. Hittade ett annat recept och bestämde mig. Det tar jag. Började knäcka 4 ägg.
Inser att receptet innehåller massor med kokosmjöl och jag vill inte ha en kokossmakande midsommartårta.
Stannar upp, diskuterar med min man om tips (och han börjar bli liiite trött på att jag aldrig bestämmer mig och bara gör) och sen freestylar jag. Med mandelmjöl. Och Cassavamjöl. Och det blir inte något av recepten som jag kikat på för det hade jag redan sabbat när jag knäckte äggen.

Högsta betyg av kidsen!

Så det var bara att hålla tummarna att det faktiskt smakade gott sen också. Man kan ju inte gärna gröpa ur ett hål och smaka…
Men! Midsommareftermiddagen kom och tårtan dukades fram. Och alla åt! Vår minsta kille tog 2 bitar och vär äldste, och mest kräsne recensent, åt upp utan kommentar. I min värld är det högsta betyg! Min man som också är skönt ärlig tyckte att det var ett “riktigt gott alternativ” till “vanlig tårta”.
Och med de betygen, och ett tomt tårtfat, så har receptet kvalificerat sig hit.
(Ok, jag kan ha tagit den allra sista biten själv. Och eventuellt en bit, eller två, innan dess)

Receptet är här för att stanna! Jag tänker att det kan vara bra grund till en Toscakaka….

Klicka på länkarna för recept på  saftig tårtbotten och lime och lemoncurd.
Man kan antingen vispa kyld kokosgrädde fluffig men själv tycker jag inte att den blir så stel som man vill ha den på en tårta. Då kan man vispa kokosmjölk till grädde. Men man måste då tänka på några saker, kolla in länken med instruktioner här.

Jordgubbstårta

Måltid: Dessert
Kök: Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 10 bitar

Ingredienser

 • 1 st Tårtbotten
 • 125 g Frusna hallon
 • 0,5 tsk Vaniljpulver
 • 1,5 dl Lime/Lemoncurd
 • 1 Liter Färska jordgubbar
 • 1 portion Vispad Kokosgrädde (1 burk Kokosmjölk)

Instruktioner

 • Gör en halv sats Lime och Lemoncurd enligt receptet här.
 • Baka tårtbotten enligt recept här och låt svalna.
 • Sätt in kokosmjölken i frysen och skål och visp i kylen i 1,5 timmar. 
  Läs här för instruktioner hur man bäst vispar kokosgrädde av kokosmjölk. Eller vispa kyld kokosgrädde direkt..
 • Ta fram hallonen och låt tina så att de går att mixa slätt. Tillsätt vaniljpulver och ställ in i kylen.
 • Dela tårtbotten i två delar. 
 • Bred Lime/lemoncurd på den ena delen och hallonmix på den andra. 
 • Lägg ihop bottnarna så curden och hallonen ligger mot varandra.
 • När kokosmjölken stått tillräckligt länge i frysen ta fram och vispa den tillsammans med vaniljpulvret i den kylda skålen med vispen. 
 • Skiva jordgubbarna med kniv eller med äggdelare! Med äggdelaren får man snabbt jämntjocka skivor. 
 • Bred på grädden över tårtbottnarna och dekorera med jordgubbsskivorna.
  Förvara i kylen. 

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg