Krämig jordgubbsglass med syrlig swirl

Krämig jordgubbsglass med syrlig swirl

Glasskrav vs glassbehov

Nätet har exploderat med glassrecept i värmen och vi har provat en massa recept som vi hittat både här och där. Alla har blivit goda men ingen har, i min mening, blivit perfekta. Fått den där perfekta konsistensen.
Det blir liksom lite för isigt, lite för stenhårt och lite för osmidigt att försöka skopa upp eller äta på pinne. En glass vi gjorde var supergod i smaken men tog 30 minuter att tina tillräckligt för att kunna hugga loss en bit. Då har ju alla andra ätit upp?!

Glasskrav vs glassbehov

Men sen kom det, mitt halleluja moment, inspirationen som saknats, den där asbra iden som man bara vet kommer att funka.
Alltså jag inser att jag bygger upp förväntningarna skyhöga här…. Men nu pratar vi om en person som levde på glass under hela tonåren. Jag har höga glasskrav helt enkelt. Och nu vill jag kombinera det glassbehovet med att göra en glass som passar oss idag, inte mitt socker-, och mjölk-höga tonårsego!

Ok, tillbaka till idén. Jag har ett supergammalt recept på en fryst Citron och lime cheesecake som är på äggvitor, gräddfil, socker, grädde etc, inget som går att äta idag men det gav mig inspiration. Den här cheesecaken har beställts av vänner massor med gånger, gjorts på löpande band i en hyrstuga på Gotland inför 50-års kalas och hällts upp i muffinsformar för att bara kunna komma åt en portion. Den är alltså god. Den tar dessutom ett bra tag att göra med gräddfil över natten etc. Under åren har den justerats till att bli både gluten och laktosfri.

Konsistenslösningen

Så plötsligt inser jag att precis den konsistensen kommer funka superbra som glass. Någon typ av Lime och Citron får gärna vara delaktig. Jag älskar allt som är syrligt. Min man, not so much. (Men det gör det lite extra roligt att smyga in)
Så en hel del vispande och planerande senare så hade jag knåpat ihop ett recept. Följde det, misslyckades lite på vägen och började om.
Och sen, i min högst objektiva mening, blev det ett perfekt glassrecept på (nästan) första försöket!! (Om jag låter lite självbelåten är det helt med mening!);)
Krämig, inte isig, ingen kokossmak, går att skopa efter en normalstund och med det där lilla syrliga…

Det blir en del disk, men man kan ju roa sig med att slicka av fingret lite från varje bunke innan man sköljer….:)
Så under tiden vi väntar på att värmen ska komma tillbaka, ladda frysen så är det bara att hänga i solen sen!

(Här är instruktion på hur man vispar kokosmjölk till kokosgrädde, det går givetvis också bra att vispa kyld kokosgrädde fluffigt. Och här finns recept på Citron och Limecurd!)

Tips!
Kika gärna in till  till oss på Instagram där vi delar med oss löpande av recepten, sök på: livsomstandligheter (klurig stavning) eller klicka på flödet längst ner i detta inlägg!

Tips!
Vi har fler recept på glass och godis, kika i receptmenyn ovan eller klicka direkt här.

Krämig jordgubbsglass med limecurd swirl

Förberedelser45 minuter
Måltid: Dessert
Kök: Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 8 st

Ingredienser

  • 1 burk Kokosmjölk eller kokosgrädde, väl kyld.
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 2 st Äggulor
  • 2 st Äggvitor
  • 1 msk Honung
  • 250 g Färska eller frysta jordgubbar/hallon
  • 0,5 dl Lime och Citroncurd

Instruktioner

  • Lägg burken med kokosmjölk i frysen. Ställ in visp och skål i kylen. Låt stå i 1.5 timme.
    ELLER vispa väl kyld Kokosgrädde fluffigt med elvisp.
  • Efter 1 timme kan du börja göra de andra delarna i receptet:
    Se till att äggen är rumstempererade, separera dem. 
  • Vispa äggulor och honung pösigt.
  • Mixa jordgubbar slätt (eller med lite bitar i) i en bunke med tex stavmixer, addera vaniljpulver. 
  • Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  • Ta fram kokosmjölksburken ur frysen. Öppna burken och skopa ur grädden i den kylda skålen. Häll av kokosvattnet och använd den till annat. 
    Vispa fluffigt med den kylda vispen.
  • Vänd ner kokosgrädden i ägguleblandningen. 
  • Vänd ner jordgubbsmixen och rör om. 
  • Vänd sist i äggvitorna i smeten. Rör noga men försiktigt.
  • Häll upp smeten i glassformar, lägg i lite lemoncurd då och då och rör till curden lite grann med tex baksidan på en smal tesked för att sprida den. (Eller något annat pinnliknande)
    Det går givetvis bra att frysa in i burk också. Garnera med lite skivade jordgubbar!
  • Sätt i pinnar och in i frysen!
    Låt stå minst 5 timmar men gärna över natten. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg