Chiapudding – Trial and error

Chiapudding – Trial and error

En intressant, om man nu vill kalla den det, incident har inträffat. Jag får nog se den som incident för det verkar i alla fall inte gett något varaktigt intryck.
Ni vet, för en tid sedan, någon vecka eller så, introducerade jag Chiafrön i form av Chiapudding. Eftersom jag var lite ny på området hade min kära mor gjort i ordning den första puddingen som jag introducerade. Hon äter också enligt aip och vi provade tillsammans. Hon gjorde således en portion som vi delade på och det gick bra. Jag bockade av ännu en lyckad återintroduktion.

Välj ekologiskt!

Men sen kommer kruxet.
Jag satte min egen chiapudding i madelmjölk. (Egengjord mjölk och som jag druckit länge.) Blandade med lite kokosmjölk. Åt upp den go och glad och sen small det till. Drygt ett dygn senare fick jag sådana enorma smärtor i magen! Kallsvettades och kände hur vit jag blev i ansiktet. Det gick lite i vågor och tillslut trodde jag att jag höll på att få tarmvred och skulle behöva åka in akut.
Nu löste det hela sig på naturlig väg så att säga och jag har mått bra sen dess. Men det var riktigt obehagligt och lite läskigt att det kan komma så plötsligt.

Slutsatsen jag drog var att chia nog inte var något för mig trots allt. Det här vill jag inte vara med om igen.  Det var bara det att jag redan satt en ny laddning i kylen… Slänga mat är inte min melodi så jag gav den till mamma som glatt åt upp den. 🙂
Men det slutatade i EXAKT samma magkramper åt henne som åt mig! Och då började vi klura lite…
Mina frön hade stått i skåpet en tid, men kan frön bli gamla? Knappt. De smakade ok.
Mammas frön var ekologiska från Kung Markatta, mina ej ekologiska från Risenta.
Nu plötsligt blev det intressant …

Kan det vara så att vilken sort, eller ekologiska eller inte kan påverka så mycket, att jag kan tåla det ena men inte det andra?
Ja, det verkar faktiskt så. Nästa laddning eko-chiapudding, dock vågade jag bara mej på en halv portion, gick bra den med!

Finfrön och mjöligheter

Så från och med nu blir det finfrön till chiapuddingen!
Och en tanke till… Jag lyckades ju inte återintroducera ris… Men jag har ju inte provat mer än en sort!!
Så tack vare chiapudding trial and error har hoppets lampa börjat lysa igen! Kanske kan någon annan typ av ris funka…. Värt att prova lite längre fram. Det där med Error vill man ju inte uppleva så ofta… Får nog researcha lite först.

Men Chiapudding är tillbaka! Yey mey!

Om chiafrön

Chiafrön har ett högt näringsinnehåll och är supernyttigt! De är rika på Omega-3 (ALA) fiber, protein och en hel del mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium. Chiafrön kommer ursprungligen från Mexico och har använts sedan urminnes tider av aztekerna.

Tips!
Smaksätt din chiapudding med blåbär, den blir inte lika gelé-ig om man nu skulle uppskatta det! 🙂

Chiapudding

Portioner: 1 pers

Ingredienser

  • 1 dl Vatten eller tex Mandelmjölk
  • 0,5 dl Kokosmjölk
  • 1 msk Chiafrön
  • 0,5 krm Vaniljpulver
  • Valfri topping tex frukt och bär

Instruktioner

  • Blanda ingredienserna (utom toppingen) i en skål eller glas så inga frön ligger kvar på ytan. Enklast är att lägga allt i en glasburk med lock och skaka!
  •  Låt stå minst ett par timmar men helst över natten.
  • Toppa med frukter och bär!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg