Magnetröntgen och Dietist

Magnetröntgen och Dietist

MR 30 Oktober 2017
Magnetröntgen var för mig en ny upplevelse. Dock inte en negativ sådan. Jag har inte klaustrofobi eller så så det hela gick väldigt bra. Det tog drygt en halvtimme at in och ut i ett stort rör med lite musik i öronen och instruktioner om att hålla andan då och då. Överhuvudtaget är ju personalen man träffar, när man väl är inne i systemet, otroligt proffsiga och har ett väldigt fint bemötande.
Däremot glömde de tala om att medlet de sprutat in kunde påverka synnerven så när jag skulle klä på mig upptäckte jag att jag inte kunde fokusera blicken alls, blev väldigt yr och flummig. Tur min man var med och kunde leda mig till bilen och skjutsa hem mig!
Resultatet av min MR var ändå positiv måste jag säga. Det kunde vara så mycket värre. Jag har inga ytterligare inflammationer än den de hittat som sitter precis i skarven mellan tunn- och tjocktarm. Den inflammationen är begränsad till ett område på 7 cm, dock kraftigt inflammerad och förtjockad. Tydligen är passagen mindre än 1 cm (!). Vilket helt klart motiverar mig till att tugga noga…. När det tar stopp, vilket jag har problem med att det gör vid intag av nötkött, gör det galet ont. Skönt att kunna förstå varför i alla fall. Tugga, tugga, tugga…

29 November Dietist
En månad senare hade jag mitt första möte hos dietist L. Eftersom min man är den som lagar maten i hushållet (jag bakar snarare) och är min allmänna stöttepelare var han med på mötet. Det är så fint att han följer med mig överallt. Håller handen. Tröstar. Han kokat glatt benbuljong en hel helg för att jag ska få mig en morgonkopp var dag, experimenterar med såser på havrebas (innan det också uteslöts) kokar revben när jag har cravings och läser mina listor med godkända och icke godkända råvaror.
Det är fasen kärlek det!
Dietistmötet var enbart positivt! En sån skön dam L är! Som vi skrattade! Så otroligt lättande att ha ett möte som var fritt, inga pekpinnar eller fördomar eller regler att förhålla sig till.
När jag ”berättat min historia”, med både sjukdom, symptom och matexperiment, tittade hon upp från sina anteckningar och sa ”det känns ju väldigt rörigt det här!” Jag informerade om att jag vid det laget hade uteslutit gluten, mjölk, socker. Jag provade mig fram med Fodmaps, åt inte nötkött och hade dessutom, med sorg, uteslutit havre med mirakulösa resultat.

Allergilistan som jag tagit med till detta möte var: (kan vara intressant att jämföra med i framtiden:
-Råa frukter och grönsaker, värst är paprik, morot, avokado, äpple, päron
-mjölk/laktos. Successivt blivit sämre.
-Jäst?
-Pollen, björk, gräs (hör ihop med stenfrukter)
-Pälsdjur
-Hasselnötter
-Hettar jag upp grönsaker/frukt funknar de att äta. Undrar varför?

L är konstruktiv och tycker att om jag mår bra så ska jag fortsätta äta så som jag gör, hon hade inga direkta quick-fix eller pekpinnar att dela ut utan ville istället att jag skulle föra matdagbok under 4 dagar så att hon kunde göra en näringsberäkning på mig. Då skulle vi i detalj få reda på vad jag får i mig och om det är något som fattas. Smart plan tyckte jag! Mitt inre jag hoppar/studsar upp och ner, klappar händerna och ropar ”prooojekt!!! Jag älskar projekt!!” (Speciellt korta och intensiva så jag inte hinner tröttna.)
Jag har en tendens att snöa in på saker, gå all-in så att säga. Detta resulterade i vad L senare klassade som sin mest detaljerade och nogranna näringberäkning på över 15 år.
Min inre projekt-nörd sätter sig nöjt ner.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *