Gör egen Mjölkfri cream cheese (Paleo)

Gör egen Mjölkfri cream cheese (Paleo)

Mjölkfri cream cheese

Att göra sin egen mjölkfria cream cheese är ett perfekt alternativ till färskost/cream cheese på spröda kex eller till knapriga grönsaksstavar.
Cashewnötterna som bas blir väldigt neutrala i sin smak och när man blötlagt dem i 10 minuter i hett vatten (eller 24 timmar i kallt)och sedan mixar blir de fantastiskt krämiga!
Här har vi smaksatt med tre olika varianter, Five peppers, Gräslök och Vitlök och örter. Men givetvis sätter fantasin bara gränser, pepparrot, tomat och basilika, franska örter, oliver  är ett par tips!

Fröer och antinutrienter

Cashewnöten är egentligen ett frö och innehåller antinutrienter som förhindrar upptaget i mineraler och näringsämnen i tarmen.
Om man är ute efter att kunna ta upp näringen maximalt i nötterna är det alltså bra att blötlägga dem, s.k aktivering. När man blötlägger nötter och fröer öppnar de upp sig, antinutrienter och fytinsyran bryts ner och man kommer åt näringen i dem och de blir mer lättsmälta.
Cashewnötter räcker att man blötlägger i ca 2 timmar för att tillgodogöra sig näringen till skillnad mot mandlar som behöver minst 8 timmar, gärna 24.

Cashewnötter

Cashewnötter har ganska hög näringstäthet, och är mycket näringsrik när alla ämnen räknas samman, kika på detaljerna på matkalkyl.se
De är alltså rika på omättat fett, en källa till protein och har högt innehåll av mineralerna magnesium, fosfor järn, kalium och zink. Men vi hittar också vitaminer så som folat, E- och B-vitaminer.

Tips!
Bre din Mjölkfria Cream Cheese på Spröda Mjölkfria kex eller Knapriga Cassavakex.

Mjölkfri Cream Cheese

I receptet ger vi förslag på 3 olika smaksättningar, men variationerna är oändliga!
Prova t.ex pepparrot, tomat och basilika, franska örter, oliver etc.

Portioner: 2 dl
Ingredienser
  • 2,5 dl Cashewnötter naturella
  • 2 msk Pressad citronsaft
  • 2 tsk Äppelcidervinäger
  • 2 msk Vatten
  • 2 msk Kokosgrädde
  • 0,5 tsk Salt
  • SMAKSÄTTNING 3 olika varianter:
  • ca 3 krm Olika peppar (tex Five peppers) ELLER
  • ca 2 msk Gräslök ELLER
  • ca 3 vitlöksklyftor/1,5tsk basilika/1,5tsk persilja
Instruktioner
  1. Koka upp hett vatten och häll över cashewnötterna. Låt stå i ca 10 minuter. ELLER blötlägg nötterna i ca 2 timmar.

  2. Mixa cashewnötterna grovt.

  3. Tillsätt övriga ingredienser, utom smaksättningen, och mixa slätt.
    Det kan ta en stund, ca 4-5 minuter, Mixa en stund och smaka av. Ju slätare desto godare!

  4. Blanda i smaksättningen, smaka av till önskad styrka.
    Förvara i lufttät burk i kylen.

 



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *