Go Back

Äpplegalette Paleo

Både mandelmassan och degen kan förberedas i förväg. Redan ett par dagar innan om du vill!
Servera gärna med vaniljsås eller kokosgrädde.
Portioner: 6 portioner

Ingredienser

  • 2-3 st Röda äpplen
  • 1 st Äggula att pensla med
  • 0,5 dl Mandelspån
  • Ghee/Smör/Kokosolja att pensla med
  • Kanel att strö över
  • DEG:
  • 200 g Rumsvarmt Ghee/Smör/Kokosolja
  • 1 st Ägg
  • 0,5 dl Kokossocker
  • 1 dl Kokosmjöl
  • 1 dl Riven kokos
  • 2 dl Mandelmjöl
  • 2 krm Bakpulver
  • 1 msk Fiberhusk
  • MANDELKRÄM:
  • 100 g Mandelmassa (se recept nedan)
  • 50 g Rumsvarmt Ghee/Smör/Kokosolja
  • 0,5 tsk Kardemumma
  • 3 krm Vaniljpulver
  • 1 st Ägg

Instruktioner

  • DEG:
    Blanda ihop alla ingredienserna till degen med elvisp. Låt stå i 10 minuter.
  • Lägg in degen i en påse i kylen ett par timmar så att den stelnar och går att kavla ut.
  • MANDELKRÄM:
    Vispa mandelmassan mjuk med elvisp.
  • Strö över kardemumma och vispa i Ghee, lite i taget.
    Vispa sen i ägget så det blir en god kräm. Smaka gärna!
  • MONTERING:
    Sätt ugnen på 150°C.
  • Tryck ut degen på ett bakplåtspapper. Lägg sedan ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut en stor rundel, ca 30 cm. Lägg över bakplåtspappret med degen på en plåt.
  • Bred ut mandelkrämen på degbotten, men lämna ca 5 cm från kanten.
  • Tvätta och skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i ett fint mönster ovanpå mandelkrämen.
  • Vik in kanterna och pensla med äggula. Strö över mandelspån på kanterna.
  • Pensla lite rumsvarmt Ghee på äpplena och pudra över kanel.
  • Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter. Vakta den noga och lägg lite folie över om kanterna börjar få för mycket färg.
  • Servera med vaniljsås eller uppvispad kokosgrädde!