Go Back

Regnbågsgratäng (Paleo)

Det här är en stor gratäng, formen vi använt är 24x34 cm

Ingredienser

  • ca 400 g Sötpotatis
  • ca 400 g Rödbetor
  • ca 400 g Morötter
  • 1 st Blomkålshuvud
  • 2 dl Tinad Hackad Spenat
  • 50 g Grönkål
  • 0,5 kruka Färsk Basilika
  • 0,5 kruka Färsk Persilja
  • ca 19 st Ägg Valfritt: Minska antal ägg och addera valfri mjölk. till äggstanning.
  • 1 tsk Salt
  • 2 krm Vitpeppar
  • 1 krm Svartpeppar

Instruktioner

  • Klä en form med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader. 
  • Skala och skiva sötpotatis, rödbetor och morötter.
    Lägg  först ett lager med rödbetor.
  • Lägg sötpotatisen ovanpå rödbetorna.
  • Lägg morötterna ovanpå sötpotatisen,
  • Vispa upp äggen med elvisp. 
    (Gör ev äggstanning med mjölk)
  • Hacka persilja och basilika samt riv grönkålen i mindre bitar (skär bort stjälken).
    Blanda dem tillsammans med spenaten i de uppvispade äggen. 
    Krydda med salt och peppar.
  • Häll över äggstanningen över rotgrönsakerna. De ska nästan täckas. 
  • Skiva blomkålen och lägg överst. Tryck till så att lite äggstanning blöter ner blomkålens ovansida. 
  • Grädda i 45-60 minuter. 
    Känn efter med sticka så allt är genomgräddat och äggstanningen "stannat".

    Om du förbereder gratängen någon dag innan servering försök kyla ner gratängen fort i ett vattenbad eller ut på balkongen/altanen. Då går det bra att värma upp rätter med spenat i igen.