Klä en form med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva sötpotatis, rödbetor och morötter.
Lägg först ett lager med rödbetor.
Lägg sötpotatisen ovanpå rödbetorna.
Lägg morötterna ovanpå sötpotatisen,
Vispa upp äggen med elvisp.
(Gör ev äggstanning med mjölk)
Hacka persilja och basilika samt riv grönkålen i mindre bitar (skär bort stjälken).
Blanda dem tillsammans med spenaten i de uppvispade äggen.
Krydda med salt och peppar.
Häll över äggstanningen över rotgrönsakerna. De ska nästan täckas.
Skiva blomkålen och lägg överst. Tryck till så att lite äggstanning blöter ner blomkålens ovansida.
Grädda i 45-60 minuter.
Känn efter med sticka så allt är genomgräddat och äggstanningen "stannat".
Om du förbereder gratängen någon dag innan servering försök kyla ner gratängen fort i ett vattenbad eller ut på balkongen/altanen. Då går det bra att värma upp rätter med spenat i igen.