Go Back

Grönkålssallad med apelsinvinägrett

Uteslut valnötter och svartpeppar för att göra receptet AIP. Du kan byta valnötterna mot lite tärnat äpple.
Du kan förbereda dressingen och rosta valnötterna dagen innan om du vill.
Måltid: Tillbehör
Kök: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 6 portioner

Ingredienser

Sallad

  • ca 200 g Grönkål
  • 300 g Rödkål
  • 1 st Stor Apelsin
  • ca 1 dl Valnötter (Uteslut för AIP, byt ut mot tärnat äpple)
  • 0,5 st Granatäpple
  • 3-4 st Fikon

Vinägrett

  • 3 msk Olivolja Extra Virgin
  • 3 msk Apelsinjuice, färskpressad
  • 2 msk Citronjuice, färskpressad
  • 1 msk Honung
  • 1 tsk Salt
  • 1 krm Svartpeppar (uteslut vid AIP)

Instruktioner

  • Blanda ingredienserna till vinägretten i en glasburk.
  • Rosta valnötterna på medelhög värme i en torr stekpanna. Låt svalna.
  • Klipp bort de grova stjälkarna på grönkålen och dela bladen i mindre bitar. Lägg i en bunke.
  • Strimla rödkålen fint med kniv eller mandolin. Lägg tillsammans med grönkålen.
  • Koka upp ca 1 liter vatten och häll över kålen. Låt stå ca 30 sekunder.
    Spola sen kålen i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
  • Lägg kålen i en bunke och häll över dressingen. Massera in vinägretten lite grann.
  • Skär skalet av apelsinen och filéa den så du får hinnfria klyftor. Skär i bitar.
  • Pilla kärnorna ur granatäpplet.
  • Skär fikonen i 4 delar.
  • Lägg kålen på ett uppläggningsfat eller i en skål. Blanda i apelsinklyftor, granatäpple och toppa med valnötterna och fikonen.