Go Back

(Jord-)Mandelmusslor AIP

Måltid: Efterrätt
Kök: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Nötfritt, Paleo
Portioner: 10 st

Ingredienser

  • 50 g Rumstempererad Neutral Kokosolja
  • 3 msk Vatten
  • 1 msk Gelatinpulver Nyttotekets
  • 2,5 dl Fint Jordmandelmjöl PaleoLita
  • 0,5 dl Kokosmjöl
  • 3 msk Kokossocker
  • 1 st Nypa salt
  • Smält kokosolja för pensling av formar
  • Kokosgrädde och bär till servering

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Pensla ca 10 stycken formar för mandelmusslor med smält kokosolja.
  • Häll 3 msk vatten i en kastrull och strö över 1 msk gelatin.
    Låt stå i 5 minuter.
  • Blanda under tiden alla torra ingredienser i en bunke.
  • Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.
  • Ta av kastrullen från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum.
  • Blanda rumstempererad kokosolja och gelatinskummet i bunken och rör ihop till en deg.
  • Ta en degklutt i taget, gör en kula och tryck sen ut den jämnt i formen. Försök att arbeta ganska snabbt eftersom gelatinet stelnar när det svalnar. Det går bra att få ut degen i formarna ändå men är lättare att degen inte spricker i början. Man får ha lite mer tålamod mot slutet bara.
  • Ställ in formarna i frysen i ca 1 timme.
    Grädda direkt från frysen i 6-8 minuter. Ha koll så inte kanterna bränns.
    Stäng av ugnen.
  • Ta ut formarna och lossa mandelmusslorna. Du kan behöva peta försiktigt med en kniv i kanterna.
    Lägg musslorna upp och ner på ett galler och låt dem grädda klart i den avstängda ugnen i ca 20 minuter eller tills ugnen svalnat. På så sätt blir de knapriga även i botten.
  • När musslorna är avsvalnade och nygjorda tycker jag de till en början är lite sega. Men låt dem stå framme några timmar och lägg sen i lufttät burk.
    Knaprigast tycker jag de blir efter att fått stått någon dag.