Go Back
Skriv ut receptet
5 från 1 röst

Chunky AIP-granola

Måltid: Frukost, Mellanmål
Kök: äggfritt, Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 6 dl

Ingredienser

  • 1,5 dl Jordmandelflingor
  • 1,5 dl Jordmandelmjöl (fint eller grovt)
  • 1,5 dl Riven kokos
  • 0,5 tsk Salt
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 0,5 tsk Mald ingefära
  • 1 tsk Ceylonkanel
  • 0,5 dl Kokosolja
  • 1 msk Honung (valfritt)
  • 1 msk Gelatinpulver, tex från Nyttoteket
  • 3 msk Vatten
  • 0,75 dl Torkade frukter och bär Tex. aprikos, mullbär, russin, blåbär, hallon etc.

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Blanda alla torra ingredienser (utom gelatinet och torkad frukt) i en bunke och rör tills allt är jämnt fördelat.
  • Smält kokosoljan och honungen så de blir lite mjuka om de är hårda. Blanda i dem i den torra blandningen och rör om noga.
  • Nu ska du göra ett s.k Gelatinägg:
    Häll 3 msk vatten och 1 msk gelatin i en kastrull. Låt stå i 5 minuter.
  • Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.
    Ta av från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum. Gelatinägget är klart!
  • Häll gelatinägget över granolablandningen och krama ihop "degen" till en boll eller lite större bitar. 
    "Smula ut" bitar på bakplåtspappret.
  • Grädda i mitten på ugnen i 15-20 minuter. Rör gärna om var 3e minut.
    Hacka den torkade frukten/bären och blanda runt i den varma granolan.
  • Låt svalna och förvara i lufttät burk.