Go Back

Pepparkaksgranola

För en mindre julig variant ta bort kardemumma, nejlika och ingefära. Öka till totalt 2 tsk kanel. Om du inte använder ägg går det bra ändå, granolan blir dock smuligare. Då kan man välja kokoschips istället för riven kokos för att få mer bitar

Ingredienser

  • 1 dl Jordmandlar eller Mandel (ej AIP)
  • 2 dl Grovt Jordmandelmjöl eller mandelmjöl (ej AIP)
  • 1,5 dl Riven kokos
  • 0,75 dl Torkade blåbär eller t.ex. russin, tranbär etc.
  • 0,5 tsk Flingsalt
  • 1 tsk Kanel
  • 0,5 tsk Kardemumma uteslut vid AIP
  • 0,5 tsk Malda nejlikor
  • 0,5 tsk Mald ingefära
  • 0,5 dl Kokosolja eller ghee/smör (ej AIP)
  • 1 msk Honung
  • 1 st Äggvita uteslut vid AIP

Instruktioner

  • Blötlägg jordmandlarna ca 2 timmar tills de har bra konsistens att bita i. De är väldigt hårda och lite svåra att hacka. Men det är en smaksak, man måste inte blötlägga dem.
    Hacka jordmandlarna i lite mindre bitar.
  • Sätt ugnen på 150 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Blanda ihop kanel, kardemumma, nejlika och ingefära i en liten skål. 
    Blanda sen alla torra ingredienser i en bunke och rör tills allt är jämnt fördelat.
  • Smält kokosoljan och honungen så de blir flytande, häll över den torra blandningen och blanda noga.
  • Vispa ihop äggvitan med en elvisp tills den blir lite fluffig och bubblig.
  • Häll äggvitan över blandningen och krama ihop "degen" till en boll. 
    Bryt isär bollen och "smula ut" bitar på bakplåtspappret.
  • Grädda i mitten på ugnen i 15-20 minuter. Rör gärna om var 3e minut.
    Låt svalna och förvara i lufttät burk. Gärna i kylen.