Pepparkaksgranola
För en mindre julig variant ta bort kardemumma, nejlika och ingefära. Öka till totalt 2 tsk kanel. Om du inte använder ägg går det bra ändå, granolan blir dock smuligare. Då kan man välja kokoschips istället för riven kokos för att få mer bitar
- 1 dl Jordmandlar eller Mandel (ej AIP)
- 2 dl Grovt Jordmandelmjöl eller mandelmjöl (ej AIP)
- 1,5 dl Riven kokos
- 0,75 dl Torkade blåbär eller t.ex. russin, tranbär etc.
- 0,5 tsk Flingsalt
- 1 tsk Kanel
- 0,5 tsk Kardemumma uteslut vid AIP
- 0,5 tsk Malda nejlikor
- 0,5 tsk Mald ingefära
- 0,5 dl Kokosolja eller ghee/smör (ej AIP)
- 1 msk Honung
- 1 st Äggvita uteslut vid AIP
Blötlägg jordmandlarna ca 2 timmar tills de har bra konsistens att bita i. De är väldigt hårda och lite svåra att hacka. Men det är en smaksak, man måste inte blötlägga dem.Hacka jordmandlarna i lite mindre bitar. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda ihop kanel, kardemumma, nejlika och ingefära i en liten skål.
Blanda sen alla torra ingredienser i en bunke och rör tills allt är jämnt fördelat.
Smält kokosoljan och honungen så de blir flytande, häll över den torra blandningen och blanda noga.
Vispa ihop äggvitan med en elvisp tills den blir lite fluffig och bubblig.
Häll äggvitan över blandningen och krama ihop "degen" till en boll.
Bryt isär bollen och "smula ut" bitar på bakplåtspappret.
Grädda i mitten på ugnen i 15-20 minuter. Rör gärna om var 3e minut.
Låt svalna och förvara i lufttät burk. Gärna i kylen.