Go Back
Skriv ut receptet
5 från 8 röster

Kokosyoghurt (AIP/Paleo)

Tänk ungefär 1 kapsel probiotika till 2 dl kokosmjölk.
Smaksätt din yoghurt med tex vaniljpulver, Ceylonkanel, ingefära eller olika bär. Toppa med granola eller frukt.

Yoghurten förvaras i kylen och håller 1-2 veckor. Minst.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid1 day
Total tid1 day 5 minuter
Portioner: 4

Ingredienser

  • 500 ml Kokosmjölk tex Garants rosa
  • 3 st Probiotika kapslar tex Lactovitalis, Probioplex

Instruktioner

  • Ta en glasburk med lock och rengör noga. Häll gärna i hett vatten för att sterilisera den.
    Häll i kokosmjölken i glasburken.
  • Öppna probiotikakapslarna och häll ner pulvret i mjölken. 
    Har du istället en startkultur tar du en rejäl sked (ca 2msk) och vispar ihop med mjölken.
    Rör om noga med en ren visp.
  • Lägg på locket men låt det stå på glänt, skruva inte på det. 
    Ställ på en lite varmare plats än vanlig rumstemperatur, tex ovanpå kylen. 
  • Vänta i 12-24 (eller 48) timmar.
    Efter 12 timmar luktar det lite syrligt. Smaka om du tycker syrligheten är bra, annars låt stå ytterligare. 
    Nu kan yoghurten ha skiktat sig och vattnet ligger i botten. Det är ok.
  • När kokosmjölken fermenterat klart och du är nöjd med smaken kan du välja på följande alternativ om kokosmjölken skiktat sig i botten. Man får prova sig fram för hur just din kokosyoghurt beter sig. (Vi vispar alltid upp all vätska, alt A.)
    A: Vill du ha lösare yoghurt, mer som krämig köpt yoghurt/turkisk yoghurt så vispa upp lite av vätskan (eller allt) innan du ställer yoghurten i kylen för att stelna. 
    B: Du stänger locket och sätter in yoghurten i kylen. Den stelnar då och du kan göra ett litet hål i kanten och hälla bort vätskan under. Kvar har du riktigt fast kokosyoghurt, ganska hård.

    Som sagt, all probiotika gör inte att yoghurten skiktar sig, allt beror på vilken probiotika och vilken kokosmjölk du använder dig av.