Go Back
Skriv ut receptet
5 från 4 röster

Läkande benbuljong på nöt

Receptet är baserat på totalt 7 kg ben. Man delar upp benen och börjar först koka märgbenen. 
Tillagningstid20 timmar

Ingredienser

  • DEL 1
  • 3,5 kg märgben av nöt
  • 2 msk Himalayasalt
  • 1,5 msk Hela svartpepparkorn EJ AIP
  • Ca 5 liter Vatten
  • 2 st Saften av Citron
  • DEL 2
  • 3,5 kg köttben/revben/benknotor av nöt
  • 6 st Gul lök
  • 1 st Ingefära ca 15-20 cm
  • 10 st Vitlöksklyftor
  • 6 st Morötter
  • 4 st Palsternackor
  • 0,5 st Rotselleri
  • 1 msk Himalayasalt
  • 8 st Lagerblad
  • 1 st Kruka färsk persilja
  • Vatten

Instruktioner

  • DEL 1:
    Lägg märgbenen (de andra läggs i under steg 2) i en stor gryta och fyll på med vatten så att benen täcks. 
  • Lägg i salt, peppar och pressa citron och häll över benen.
    Låt koka upp under lock.
  • När vattnet kokat upp skumma av med en hålslev. Se till att du inte får med för många pepparkorn. Sila i så fall av skummet och häll tillbaka pepparkornen.
  • Sänk värmen och låt sjuda försiktigt i ca 10 timmar.
    Titta till grytan varannan timme eller så och fyll på med lite vatten om benen börjar sticka upp.
    Skumma av om du vill, buljongen blir klarare då.
  • DEL 2:
    Lägg i köttben/revben/benknotorna som är kvar och fyll på med vatten så alla benen täcks. Koka upp och skumma av, vrid ner plattan så det sjuder.
  • Skala och hacka lök, ingefära, rotfrukter och lägg i grytan. 
    Lägg i salt, lagerblad och persilja. Se till att det finns tillräckligt med vatten så allt täcks.
    Låt sjuda ytterligare 10 timmar. 
  • Dags att sila av buljongen! Det kan vara enklast att plocka upp alla ben först, med en hålslev och tång. 
  • Sila därefter resten i en vanlig sil över en bunke. 
  • Låt den färdiga buljongen svalna, gärna över natten. När den är tillräckligt sval kan man ställa in den i kylen.
  • När buljongen kallnat blir det ett lock av fett som lägger sig ovanpå buljongen. Ta bort "locket" av fett.
    (Fettet kan man spara och använda tex till stekning om man vill)
  • Under locket är där den färdiga buljongen som gelé pga gelatinet.
  • Sleva upp i glasburkar och frys in!