Go Back
Skriv ut receptet
5 från 1 röst

Äppelmuffins AIP

Måltid: Dessert
Kök: Autoimmun Paleo (AIP)
Portioner: 5 st

Ingredienser

  • 45 g Neutral kokosolja, 0,5 dl smält
  • 0,25 dl Honung
  • 0,5 dl Kokosmjölk (Garant)
  • 1 tsk Äppelcidervinäger
  • 1 dl fint Jordmandelmjöl (Dorimax)
  • 1 dl Cassavamjöl (Dorimax)
  • 0,25 dl Potatismjöl
  • 1,5 tsk Kanel
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 0,5 tsk Bikarbonat
  • 1,5 msk Gelatinpulver (Nyttoteket)
  • 0,75 dl Vatten
  • 0,5 st Äpple eller några matskedar äppelmos

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C. Använd gärna en muffinsform och lägg i 4-5 muffinsformar i papper.
  • Smält kokosoljan i en kastrull. Blanda i honung, kokosmjölk och äppelcidervinäger.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
    Jordmandelmjölet kan vara lite klumpigt, sikta det genom en sil eller smula sönder noga med fingrarna.
  • Gör gelatinägg:
    1. Häll vatten i en liten kastrull och strö över gelatinpulvret. Låt stå i 5 minuter.
    2. Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.
    3. Ta av från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum.
  • Vispa ihop de torra ingredienserna med kokosmjölkblandningen.
  • Blanda sist i gelatinägget, vispa slätt. Nu ska du ha en rinnig smet som går att hälla ur bunken.
  • Tärna ett halvt äpple.
  • Fyll muffinsformarna till 1/4 och lägg i lite äpplebitar. Täck med smet så formen är fyllt till 3/4.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Efter ca 10 minuter när muffinsen fått fin färg: lägg över folie så blir den inte blir bränd.
    Känn efter med en sticka att muffinsen är klar, stickan ska inte vara kladdig när man tar ut den.
    Låt svalna helt så släpper de fint.