Go Back

Paleoost

Mjölkfri "ost" som går att hyvla och smälter i ugnen eller på varm mat.
Går bra att styckfrysa skivor och plocka fram efter behov.
Addera lite sting i form av chili!
Måltid: Tillbehör
Kök: Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo

Ingredienser

  • 3,25 dl Vatten
  • 1 dl Finriven morot
  • 0,25 tsk Herbamare örtkrydda
  • 0,75 dl Vatten
  • 1,5 msk Gelatin
  • 1,5 dl Cashewnötter
  • 0,75 dl Bjästflingor
  • 0,75 tsk Salt
  • 1 krm Vitlökskrydda
  • 1 krm Paprikapulver
  • 0,5 krm Koriander
  • lite Svartpeppar
  • 3 msk Pressad citronsaft

Instruktioner

  • Riv morot fint på ett rivjärn och koka upp dem i 3,25 dl vatten, krydda med herbamare.
    Låt sjuda i ca 10 minuter.
  • Mät upp 0,75 dl vatten i en skål och blanda i gelatinet. Låt stå.
  • Mät upp cashewnötterna i en skål och häll på hett vatten. Låt stå 10 minuter.
  • När den rivna moroten kokat klart tillsätter du gelatinet som blivit tjockt, rör om och kokar upp igen.
    Låt sjuda ca 10 minuter till.
  • Häll av vattnet på cashewnötterna och lägg i en mixer.
    Addera bjästflingor, salt, vitlökspulver, paprikapulver, koriander och svartpeppar.
    Mixa fint.
  • Häll pressad citronsaft och morotsblandingen i cashewröran och mixa slätt.
    Det tar en liten stund. Ju slätare desto godare!
  • Klä en glasform med bakplåtspapper och häll upp smeten. Låt svalna lite och sätt den in i kylen tills det blivit en helt fast ost.
  • Vänd glasformen upp och ner på tex en skärbräda, nu är det dags att hyvla ost!