Go Back

Surkål

Obs! Saltet får inte innehålla tillsatt jod då det är bakteriedödande.
Portioner: 1 burk

Ingredienser

  • 0,5 kg Rödkål Eller annan kål
  • 1 tsk Salt - utan jod
  • Om du vill: Kummin eller senapsfrö EJ AIP!

Instruktioner

  • Ta av 2 st blad från kålen som du lägger åt sidan.
    Riv kålen fint på rivjärn eller i matberedare.
  • Blanda den rivna kålen med saltet i en bunke och låt stå i 30 minuter i rumstemperatur.
  • Knåda/massera kålen med händerna så att kålen släpper ifrån sig rejält med vätska.
  • (Blanda i kummin eller senapsfrö om du vill)
    Pressa ner kålen och vätskan i en väl rengjord glasburk. Undvik luftfickor så pressa ner noga.
  • Ta de två bladen du sparade i början, vik ihop dem och använd som press för att trycka ner kålen ytterligare. All kål ska vara täckt av vätska. Skruva på locket.
  • Ställ burken mörkt och i rumstemperatur.
    Under de första dagarna öppnar du burken lite grann för att lätta på trycket. (Vi ställer den i lådan med tallrikar så ser man den och kommer ihåg att öppna den de första dagarna)
    Det börjar bubbla efter 1-2 dagar. Se till att burken står på något t.ex. en assiett.
    När det slutat pysa vid öppnande av burken har syrningsprocessen avtagit och du kan låta burken stå utan att öppna den.
    Låt burken stå i rumstemperatur ungefär en vecka innan du börjar äta den!