Ghee - klarnat/skirat smör
Perfekt för matlagning och bakning utan mjölkprotein och mjölksocker!
Förberedelser5 minuter minuter
Tillagningstid2 timmar t
Måltid: Tillbehör
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Sätt ugnen på 50-80 grader.Placera ekologiskt smör i en ungsfast behållare i mitten av ugnen. Räkna med att det tar minst en timme, kanske 2. När smöret smälter skiktar det sig. Bottensatsen och ett tunt lager på toppen är det som ska bort. När bottensatsen är ”platt” och det inte rör sig partiklar upp och ner är det färdigt. Ta ur och häll försiktigt upp på burkar genom en finmaskig sil. Sila 2 gånger om det behövs. Ta först bort det översta lagret försiktigt med tex en tesked.
Om man vill kan man smaksätta med salt för att ha ”färdigt smör” till mackan eller smaksätt med tex vitlök för vitlökssmör.
Jag gjorde tre små burkar med lite olika varianter.