Go Back
Kryddig Nomatsås (AIP/Paleo)
Portioner: 5 dl
Ingredienser
  • 2 st Rödbetor
  • 4 st Morötter
  • 4 st Stjälkar stjälkselleri
  • 1 st Gul lök
  • 4 st Vitlöksklyftor
  • 2 msk Avokadoolja /Ghee/kokosolja
  • 1 tsk Basilika
  • 1,5 tsk Oregano
  • 2 tsk Timjan
  • 1 tsk Persilja
  • 1 krm Svartpeppar Uteslut vid AIP
  • 1 tsk Salt
  • 10 st Svarta Kalamataoliver
  • 2 tsk Äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk Gurkmeja
  • 1 tsk Mald ingefära
Instruktioner
  1. Koka och skala rödbetorna, eller köp färdigkokta.

  2. Hacka lök och vitlök, slanta morot och selleri. Lägg allt i en kastrull och stek på låg värme i ca 10 minuter under omrörning.

  3. Dela rödbetorna i några bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt basilika, oregano, timjan, persilja, svartpeppar och saltet. Fyll på med vatten tills allt är täckt.

  4. Sjud under lock i ca 30-40 minuter.

  5. Häll av överflödigt vatten i en skål men spara ca 0,5 dl i kastrullen.
    Kärna ur och lägg i oliverna. 

  6. Mixa allt med stavmixer till en slät sås. Späd till önskad konsistens om det behövs.
    Häll i gurkmeja, äppelcidervinäger och ingefära. Blanda noga och smaka av.

    Tips! Vätskan som du hällt över i en skål är början på en bra grönsakssoppa!