Go Back

Nomatsås

Recept från Cecilia Nisbet Nilssons kokbok "Den läkande maten"
Portioner: 5 dl

Ingredienser

  • 3 st Kokta rödbetor
  • 1 st Gul lök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 4 st morötter ca 250g
  • 4 st Stjälkar Selleri ca 100g
  • 2 msk Avokadoolja eller olivolja till stekning /ghee
  • 1 tsk Torkad Basilika
  • 1 tsk Torkad Oregano
  • 1 tsk Torkad Mejram
  • 1 tsk Torkad Timjan
  • 2 st Lagerblad
  • 1 tsk Havssalt
  • Vatten eller benbuljong
  • 10 st Urkärnade Kalamataoliver

Instruktioner

  • Koka och skala rödbetorna, eller köp färdigkokta.
  • Hacka lök och vitlök, slanta morot och selleri. 
    Lägg allt i en kastrull och stek på låg värme i ca 10 minuter under omrörning.
  • Dela rödbetorna i några bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt kryddorna, lagerbladen och saltet. Fyll på med vatten eller buljong tills allt är täcks.
  • Sjud under lock i ca 30-40 minuter. 
  • Häll av överflödigt vatten i en skål men spara ca 0,5 dl i kastrullen.
    Ta bort lagerbladen och häll i oliverna.  
  • Mixa allt med stavmixer till en slät sås. Späd till önskad konsistens om det behövs. 

    Tips! Vätskan som du hällt över i en skål är början på en bra grönsakssoppa!