Go Back

Kokoskefir

Portioner: 1 liter

Ingredienser

  • 3-4 msk Kefirgryn
  • 1 liter Kokosmjölk eller kokosgrädde (eller en blandning)

Instruktioner

  • Spola av mjölken grynen ligger i med ljummet vatten. Du kan använda en nylonsil eller ett durkslag i plast med små hål.
  • Lägg grynen i en glasskål och häll på kokosmjölk och/ eller och blanda försiktigt. Se till att locket står på glänt, det behövs syre.
  • Låt stå i rumstemperatur i 1-2 dygn. Längre tid ger syrligare kefir.
  • När kefiren är klar sila av grynen från kokoskefiren och ställ in kefiren med locket på i kylen.
  • Spola av grynen i ljummet vatten så dom inte harkokosgrädde/mjölk på sig.
  • Lägg grynen i en glasburk (ha ett lock som inte är tätt, dom behöver syre) och fyll på med Arlas färskmjölk så får de äta upp sig i mjölken innan du sätter en ny sats kefir. Låt burken stå framme i rumstemperatur ett par dagar. Har du 3-4 msk gryn räcker det med ca 5 dl mjölk i burken. Gör du rätt så kommer dom föröka sig.
  • Spola av mjölken var 3-4 dag och fyll på med ny mjölk så dom inte svälter om du inte gör ny kefir. Dom kan inte leva av kokosgrädde/mjölk så det är viktigt att dom får äta mjölken annars dör dom.
    Grynen ska vara rätt så tåliga så det är inte exakta angivelser.
    Reser du bort någon vecka så ställ in dom i kylen med ny mjölk så håller dom i ett par veckor iaf..