STEG 1: Första jäsningen
Sterilisera, eller diska åtminstone noga, en stor glasburk som rymmer ca 1,5 liter.
Häll upp 1 liter kallt vatten i glasburken och låt stå i lugn och ro tills vattnet har rumstemperatur. Blanda då i honungen och rör tills honungen löst upp sig.
Tvätta äpplena och skär bort kvist och kärnhus. Tärna till cirka sockerbitsstora bitar.
Filéa apelsinen genom att skära längs med skalets innerkant, så att apelsinköttet blottas. Fortsätt hela vägen runt. Skär sen ut klyftor ur varje ”fack” genom att följa med kniven på insidan av mellanväggarna.
Skala och skiva ingefäran.
Lägg i äpplen, apelsin, ingefära, kanelstång, kardemumma (uteslut vid AIP) och nejlikor i honungsvattnet.Rör om. Stäng locket och låt stå i rumstemperatur i 2 (till 3) dygn. Skaka försiktigt på burken ett par gånger om dagen så att allt rörs om. Du behöver inte öppna locket.
Efter 2-3 dygn kan du smaka på dryck och frukt. Du kan sila av och dricka den som den är nu om du vill. Vill du ha kolsyra går du vidare till steg 2.
STEG 2: Andra jäsningen för kolsyra
Sila bort äpplen etc och häll upp på en rengjord flaska, gärna med snäpplock (läs om alternativ i texten ovan). Stäng locket.Låt stå i rumstemperatur i 2 (till 3) dygn. Ju varmare du har inne desto fortare går processen.Vänd gärna på flaskan då och då så att drycken rörs om. Eter ca 2 dygn öppna försiktigt flaskan och smaka. Låt stå längre om du vill ha mer kolsyra.Det kan bli rejält tryck så skaka INTE flaskan först för att "kolla bubblor" (Just sayin') När du är nöjd med kolsyran ställ in och förvara i kylen. Fermenteringen avstannar då.Håller i kylen i ca 5 dygn.