Go Back

Saffranskaka med lingongrädde

Måltid: Dessert
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo

Ingredienser

  • 75 g Neutral Kokosolja
  • 1 g Saffran
  • 0,5 dl Honung
  • 1 dl Kokosmjölk
  • 3 tsk Citronsaft
  • 2 dl Fint jordmandelmjöl
  • 2 dl Cassavamjöl
  • 0,5 dl Potatismjöl
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 0,75 tsk Bikarbonat
  • 1,5 dl Vatten
  • 3 msk Gelatinpulver Nyttoteket
  • Riven kokos till springformen Valfritt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C. Pensla en springform med kokosolja. "Bröa" med riven kokos.
  • Smält kokosoljan i en kastrull. Blanda i saffran, honung, kokosmjölk och pressad citronsaft..
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
    Jordmandelmjölet kan vara lite klumpigt, sikta det genom en sil eller smula sönder noga med fingrarna.
  • Gör gelatinägg:
    1. Häll vatten i en liten kastrull och strö över gelatinpulvret. Låt stå i 5 minuter.
    2. Sätt kastrullen på spisen och värm tills gelatinet lösts upp.
    3. Ta av från plattan och vispa kraftigt tills det blir ett skum.
  • Vispa ihop de torra ingredienserna med den ljumna saffransblandingen.
  • Blanda sist i gelatinägget, vispa slätt.
  • Häll upp smeten i springformen, sätt in i ugnen.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Efter ca 10 minuter när kakan fått fin gul färg kan du lägga över folie så blir den inte så brun.
    Känn efter med en sticka att kakan är klar, stickan ska inte vara kladdig när man tar ut den.
  • Låt svalna innan du skär upp den.