Go Back

Moas äppelkaka

Passar springform ca 24 cm

Ingredienser

  • 1 dl Kokosmjöl
  • 4 dl Jordmandelmjöl, siktas eller Mandelmjöl
  • 1 dl Cassavamjöl från Dorimax eller kokosmjöl
  • 3 tsk Bakpulver
  • 3 st Ägg
  • 1 dl Mandelmjölk eller annan valfri mjölk/kokosvatten
  • 0,5 dl Honung
  • 2 msk Kokosolja eller Ghee
  • ca 400 g Äpplen
  • Topping:
  • ca 1 tsk Kanel
  • ca 1 tsk Kokossocker eller Kokosblomsocker/Björksocker
  • Kokosolja eller Ghee till formen
  • ca 2 msk Ghee att lägga ovanpå

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
    Olja/smöra en springform på ca 24 cm
  • Sikta jordmandelmjölet i en bunke. Blanda i mjöl och bakpulver. 
  • Vispa äggen och mjölken pösigt, vispa i honung och olja.
  • Blanda i de torra ingredienserna i äggsmeten. Det blir en ganska fast smet.
  • Klicka ut smeten i formen, den är ganska fast. Bred ut den jämnt i formen. 
  • Skala och skär äpplena i fina klyftor. Stick ner den i smeten och gör ett fint mönster. 
    Det gör inget att ha stora klyftor som nästan går ner i botten på kakan. Desto godare! 
  • När du fyllt hela formen med äppelklyftor, strö över ett fint lager kanel och ovanpå kanelen strö lite kokossocker på toppen.
  • Avsluta med att ta kylskåpskallt ghee/smör och lägg i tunna bitar över kakan.
    Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills stickan är torr och den fått fin färg. 
    Lägg lite folie över om kakan får mycket färg för fort. 
  • Servera som den är eller med kokosgrädde, vaniljsås eller glass!