AIP-våfflor till våffeldagen

AIP-våfflor till våffeldagen

Många tycker är svårt att följa AIP när det dyker upp speciella dagar eller tillfällen. Kanelbullensdag, fettisdagen, jul, kalas, fika etc. I mångt och mycket gäller det ju att bita ihop och påminna sig varför man följer protokollet. Hitta drivkraften som gör att man inte bara står emot utan faktiskt inte tycker att det är värt det.

Men. Det finns ju faktiskt också alternativa ingredienser man kan använda och göra galet goda saker att ta med eller bjuda på. Till exempel på våffeldagen som är den 25 mars!
Men bara för att man kan är det ju inte meningen att man ska fika och äta “godsaker varje dag”. Att följa en hälsosam kost som Paleo eller AIP handlar om att ge sin kropp så mycket näring och energi som möjligt för att ge kroppen chans till läkning.
Så med det sagt så kommer här ett recept på -taa daaaa: Grymt goda AIP-våfflor!

Bättre än vanliga våfflor…

Känner du att du vill ha våfflor till exempel på våffeldagen så är här ett sjukt gott recept. Faktiskt bättre en traditionella våfflor som jag minns dem. Du vet, de som är krispiga i 5 sekunder medan de är varma och sen faller de ihop… Här kan vi börja snacka krisp!!

Vår yngste son sniffade sig till våfflorna från övervåningen och kom ner till köket:
“Mamma, vad lagar du, vad är det som luktar?”
“Jag gör våfflor” (Utan att specificera vilka våfflor jag gjorde. Man lär av sina misstag. Vill man ha ett open mind av barnen säger man inte AIP-våfflor.)
“Våfflor?! Åh jag vill ha!”
Jag ger honom en assiett och 2st AIP-våffelhjärtan med liiite kokosgrädde, hallon och blåbär på. (Ska han spotta ut tänker jag inte offra mer än två hjärtan…)
Han tar två tuggor.
“Finns det mer?”
Det är nästan så att jag gör en segergest och ropar “yeeessssss!” men jag håller mig.
“Javisst, här får du en hel.” (pokerfejs)
Sen äter han ytterligare en hel. Utan kommentar. (jag skuttar inombords)

Det är nästan det bästa betyget. När de äter massor och säger inget. Jag landar alltid i nån sorts tvekan mellan total lycka och jag-har-lyckats-lura-dem-känsla…


AIP-våfflor

De är krispiga, våffliga och helt vansinnigt goda. Godare än våra paleovåfflor om jag får säga det själv.
Den äldste sonen kommer ner. Han äter två hjärtan. Spottar inte ut. Drar vidare.
Niclas kommer hem efter någon timme och smakar den jag lagt in i kylen till honom. “Skitgoda” är hans kommentar. Jag suger i mig den också och lägger ovanpå total våffel-lycka.

Tänk vad lite våfflor kan göra för humöret i Corona-tider! 🙂

Tips!
I det här receptet har vi använt cassavamjöl och arrowrotmjöl från Dorimax. Andra märken på cassavamjöl kan bete sig lite olika beroende på hur mycket stärkelse de innehåller.


Yngste sonens tallrik.

tips från läsarna!

  • Har du inte riktigt så det räcker med cassavamjöl hemma funkar det byta ut ca hälften till kokosmjöl!
  • Använder du rawfoodshops cassavamjöl kan det räcka med 1 dl mjöl. Eller rätt mycket mer vätska. Läs i kommentarerna om lite olika resultat, man får prova sig fram. Jag rekommenderar tyvärr inte detta mjöl till våfflorna.
Skriv ut receptet
4.63 från 8 röster

AIP-våfflor

I detta recept har vi använt cassavamjöl från Dorimax.
Måltid: Dessert, Varmrätt
Kök: Autoimmun Paleo (AIP), Glutenfritt, Mjölkfritt, Paleo
Portioner: 4 st

Ingredienser

  • 4 msk Smält Neutral Kokosolja
  • 250 ml Kokosmjölk tex. Garants
  • 3 dl Cassavamjöl (från Dorimax)
  • 3 msk Arrowrotmjöl
  • 1 tsk Bikarbonat + en skvätt citronjuice
  • 0,25 tsk Salt
  • 1 tsk Vaniljpulver

Instruktioner

  • Smält kokosoljan. Blanda ihop oljan med kokosmjölken i en bunke.
  • I en annan skål blanda alla de torra ingredienserna.
  • Vispa ihop de torra ingredienserna med kokosblandningen. Vispa slätt.
    Smeten ska vara ganska tjock men smidig. Beroende på vilket mjöl du använder kan du späda med ite vatten om smeten blir för tjock.
  • Pensla våffeljärnet med kokosolja.
    Häll i ca 1 dl smet i varje lagg, grädda krispiga!


21 kommentarer på ”AIP-våfflor till våffeldagen”

  • Hej! Jag har varit SÅ sugen på att testa de här våfflorna och har gjort receptet två gånger men misslyckats varje gång. Smeten fastnar bara i våffeljärnet, så hårt att jag får blötlägga laggarna för att få bort den. Vad gör jag för fel?

    • Hej Linnéa,
      Hmmm, och du använder Dorimax mjöl? Jag har lagt en liten film fastnålad på mina stories på instagram där du kan se konsistensen på smeten och hur jag gör. Jag tror den här länken ska funka, annars kolla i vår profil på Instagram… https://www.instagram.com/stories/highlights/17871173891195107/
      Hoppas det kan vara till hjälp, de brukar bli väldigt bra de här våfflorna….
      Hälsningar
      Mia

        • Ahh, där har vi nog felet! Rawfoodshops cassavamjöl innehåller mycket mer stärkelse och suger upp väldigt mycket mer vätska. Jag använder bara det till knäckebröd. För att baka bra med Cassavamjöl behöver det vara det från PaleoLita by Dorimax är jag rädd.
          /Mia

  • 4 stars
    Har använt detta recept många gånger. Gott med hallon och blåbär och skivad banan på. Har även provat att ta hälften kokosmjöl då jag nästan haft slut på cassavamjöl och de blev också goda.

    Jag undrar vad ni menar med rent bakpulver, som ni skriver i en kommentar? Är en med E nummer E336 och E500 ok med potatisstärkelse i?

    • Hej Camilla,
      Tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta! I appen har jag uppdaterat receptet att inte innehålla bakpulver utan bikarbonat istället. Det hade jag missat här. Receptet (och kommentaren du hänvisade till) är några år gammalt. Sedan dess har man blivit mer strikt att bakpulver inte ingår i strikt AIP utan man använder bikarbonat+lite citronjuice.

      Tack också för tipset med att hälften kokosmjöl också fungerar bra! 🙂
      /Mia

  • 3 stars
    Hade Rawfoodshop cassavamjöl och började med 1 dl, ändå blev det så tjockt att det var som cement. Tillsatte tillslut nästan 3 dl vatten för att få en smet. Våfflorna blev platta och oljiga och tyvärr inte alls bra. Gissar att sammansättningen blev fel med så mycket vatten. Ändå helt ok smak.

    • Hej Åsa,
      Tack för att du tog dig tid att skriva!
      Det är lite lurigt med de olika cassavamjölen…
      Hälsningar
      Mia

  • 5 stars
    Gjorde dessa till frukost. Använde raw food shop’s cassavamjöl. Fick ha i betydligt mycket mer vätska, som någon redan skrivit. Men dessa var enormt goda! Tusen tack för det här och alla andra av era goda recept😃

    • Hej Lina,
      Tusen tack för dina fina ord, vi blir så glada!
      Toppen att du fick till våfflorna bra med extra vätska!
      /Mia

  • 5 stars
    Så glad att jag hittat er sida med så inspirerande recept. Det är ju inte alltid av ren lust man går över till AIP utan snarare av nödvändighet… :/ Nu till min fråga: kan jag byta ut arrowrot mot något annat? Har inte det hemma, men däremot kassavamjöl och jordmandelmjöl…

    • Hej Frida,
      Tack för de fina orden, vi är glada att du hittat hit!
      Ja, arrowrotmjöl går oftast att byta rätt av med potatismjöl. Våfflorna är galer goda hoppas du ska tycka om dem!
      /Mia

  • 5 stars
    Tack för att du räddade vår vecka med de här fantastiska våfflorna! De är godare än några andra glutenfria våfflor vi har provat. Vi använde kassavamjöl som vårt lilla Ica i Bergsjön importerat från Nigeria. Det gick alldeles utmärkt och stängde med receptet.

    • Hej Lisa,
      Å vad härligt att höra, tack för att du tog dig tiden att skriva!
      Hälsningar
      Mia

  • 5 stars
    Provat, super goda!! Tack snälla för receptet – you saved the day 🙂
    Jag hade cassava mjöl från Rawfood, det räcker verkligen med 1 dl. Med 2 dl blev degen väldigt tjock, så till slut var det hela 8 våfflor för mig 🙂

    • Hej, åh vad roligt att höra, tack!
      Bra att det funkade med det andra mjölet också. Det ska vi testa den också!
      Ha det fint!
      /Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg