Bolón de verde, Matbanan dumplings (AIP)

Bolón de verde, Matbanan dumplings (AIP)

Matbanan, Kokbanan eller Plantains -Kärt barn har många namn. Jag gillar verkligen plantainschips och har även provat att använda dem i matigt bröd vilken funkar fint. Men för några helger sedan träffade vi min kusin som bott i Equador under några år och hon berättade om bolón de verde som är en vanlig rätt i Equador. Hon och hennes man hade precis börjat följa det autoimmuna protokollet så vi satte fart in i köket för att göra en variant and dessa “Matbanan dumplings” som var aip-vänliga.

Ett nyttigare alternativ

Den traditionella bolón de verde serveras ofta med stekta ägg, tomatsallad, salsa och är rejält friterade samt fyllda med bacon och ost. Enligt henne den ultimata baksmällefrukosten:)
Inte kanske den mest hälsosamma varianten av måltid, men hon minns det som väldigt gott! Det hela slutade med ett riktigt gott, mättande recept på bara 4 ingredienser! Vi serverade dem tillsammans med tjälknöl på älg och sallad. Ganska långt från det Equadorianska sättet, men ack så gott!
När jag gjort receptet sen dess har vi helt enkelt ätit dem istället för pasta/ris/potatis.
På bilden ovan som en rejäl frukost/brunch tillsammans med omelett och sallad.

Mättande matsäck

De är absolut godast varma men funkar bra kalla med, som till exempel till matsäck på resande fot. (Bild nedan)
Många upplever frukosten som ett problem när man äter enligt autoimmuna protokollet. Dessa Matbananbollar/dumplings tycker jag är perfekta som aip-frukost! Du står dig rejält på dem med bra fett och kolhydrater.

Matbanan/Kokbanan/Plantain

Lite info om Kokbanan:
-Används flitigt i Sydamerika, Afrika och Indien som stapelvara istället för tex potatis
-Högre stärkelseinnehåll men mindre socker än vanliga bananer.
-Kokbananer har fyra gånger mer protein, vitamin A och järn än vanliga bananer.
-Rik källa till kalium och natrium.
-De kan inte användas på samma sätt som vanliga bananer. De ska kokas, stekas eller bakas och används traditionellt på samma sätt som potatis.

Tips!
Matbanan finns i vanliga mataffären som till exempel Coop Forum eller Ica Maxi. Här i Göteborg hittar vi dem lättast på Coop Forum i Bäckebol. (närmast för oss i alla fall)
Var hittar ni dem? Kommentera gärna!

Bolón de verde, Kokbanan/Matbanan dumplings

Skala kokbananerna genom att skära ett snitt längs med bananen, kapa ena ändan lite grann och sen bryt loss skalet med tummarna. 

Portioner: 10 st
Ingredienser
  • 3 st Kokbananer
  • 1 dl Neutral Kokosolja eller 50/50 Ghee/Olja
  • ca 1,5 tsk Salt
  • 1 pkt Ekologiskt Bacon 120g
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
    Skala och hacka bananerna i ganska stora bitar och lägg i en gryta med vatten.
    Koka ca 10-15 minuter tills de är lite mjuka, tillräckligt att de går att mosa. 

  2. Hacka baconet och stek det i ugnen i ca 10 minuter. 

  3. Häll av bananerna  och lägg dem i en rostfri bunke, men spara spadet!
    Stompa/mosa bananerna men låt lite småklumpar vara kvar. 

  4. Häll i oljan och salta, börja med hälften av saltet och smaka av. Moset ska smaka salt, men inte ta över. 
    Späd med kokspadet tills du får en smidig smet, men låt den inte bli för lös.

  5. Höj ugnen till 250 grader och grill och varmluftsfunktion. 
    Häll i baconet i bananerna och blanda väl. 
    Forma 10 st clementinstora bollar och lägg i en ugnsfast form. 

  6. Grädda ca 10 minuter tills de fått fin färg.

 

In English. Bolón de verde, Plantain dumplings (AIP)

Peel the plantains by cutting along the fruit with a knife. Cut the end off at one side and then remove the peel in strips with your fingers and the knife.

Portioner: 10 pcs
Ingredienser
  • 3 pcs Plantains
  • ½ cup Coconut oil, Non flavoured
  • about 1,5 teaspoon Salt
  • 120 gram Bacon
Instruktioner
  1. Turn the oven on 350 degree F. (175C)
    Peel and chop the plantains in pieces and put in a pot with water.

    Let boil for about 10-15 minutes until a bit soft. Soft enough to be able to mash.

  2. Chop the bacon into small pieces and fry in the oven for about 10 minutes.

  3. When the plantains are ready put them in a bowl but keep the liquid separately for later. 
    Mash the plantains, but not too smooth, keep some lumps.

  4. Add the oil and half of the salt. Mix carefully and taste. The mash should taste salty but not too much. Add salt to your liking.
    Add extra liquid if nessesary to get a smooth batter. But not too much, it must hold together. 

  5. Increase temperature of the oven to 450 Fahrenheiht.
    Add in the bacon and mix well. 
    Form 10 round balls and place in a ovenware.

  6. Bake for about 10 minutes. Done!



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *